Αρκιοί -

Ένας μικρός παράδεισος!

aρκιοι διακοπεσ | ταξιδιωτικεσ πληροφοριεσ

Οι Αρκιοί ίσως είναι από τα λιγότερα διαφημισμένα νησιά της Ελλάδας, με μόνιμο πληθυσμό 40 μόνο κατοίκων.  Η μεγαλύτερη απόλαυση αυτού του νησιού είναι η έλλειψη μαζικού τουρισμού!  Μόνο κατά τη διάρκεια του Αυγούστου το νησί βρίσκεται σε πλήρη αναβρασμό - αν το επισκεφθείτε κατά τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου, θα είναι όλο δικό σας!

Οι Αρκιοί ανήκουν διοικητικά στην Πάτμο από την οποία βρίσκονται 11 χλμ ΝΑ. Γύρω από τους Αρκιούς είναι τα μικρότερα νησάκια Μαράθι, Σμηνερονήσσι, Τσούκα, Τσουκάκι, Αβάπτιστος, Μακρονήσι, Ψαθονήσι, Καλόβολος και Νησάκι. Πρόκειται για το μεγαλύτερο νησί αυτής της συστάδας μικρών νησιών στα βόρεια των Λειψών.

Οι ελάχιστοι κάτοικοι των Αρκιών ζους στους δύο οικισμούς του νησιού - το λιμάνι και το Πάνω Χωριό.  Στη κεντρική πλατεία του λιμανιού υπάρχουν ελάχιστες ταβέρνες που είναι ανοιχτές όλες τις ώρες και σερβίρουν εξαιρετικό φαγητό.  Το νησί διαθέτει και κάποιες παραλίες η μεγαλύτερη εκ των οποίων είναι στα Τηγανάκια που έχει και μικρές νησίδες προσβάσιμες κολυμπώντας.  Σε απόσταση 15' με τα πόδια, πάνω στο λόφο υπάρχει ένα μικρό παλαιό εκκλησάκι απ'όπου θα θαυμάσετε τη θέα προς τη θάλασσα και τα γειτονικά νησιά. 

Όταν πέφτει ο ήλιος, οι ντόπιοι συναντιούνται στις ταβέρνες/ουζερί του λιμανιού που είναι γνωστό ως Πόρτο Αυγούστα.  Είναι το σημείο αναφοράς των Αρκιών!  Δεν έχει πολλά να δει ή να κάνει κανείς εκτός απ' το να χαλαρώσει και να απολαύσει την ηρεμία και τη θέα.  Το νησί διαθέτει κάποια ενοικιαζόμενα δωμάτια, ένα μικρό mini-market - τις εντελώς απαραίτητες 'ανέσεις'!  Στους Αρκιούς κυριαρχεί ο ασβεστόλιθος.  Στο νησί υπάρχουν αρκετές συστάδες δένδρων όπως αρμυρίκια, αγρελιές, χαρουπιές, συκιές, σκοίνα και πεύκα. Την άγρια πανίδα του νησιού αποτελούν λαγοί και πέρδικες. Οι πολύ παλιές αγριελιές μαρτυρούν αξιόλογους ελαιώνες.

Το λιμανάκι βρίσκεται στο βάθος ενός ασφαλούς όρμου, στην είσοδο του οποίου υπάρχουν πολλές μικρές βραχονησίδες.  Οι Αρκιοί προσφέρονται για όσους επιθυμούν ερημικές διακοπές παρότι τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε μίνι ορμητήριο των "σκαφάδων"! Επίσης είναι μέσα στο πρόγραμμα των μονήμερων εκδρομών των μεγαλύτερων γειτονικών νησιών (Πάτμος, Λειψοί)  και οι περισσότεροι επισκέπτες μένουν μόνο για λίγες ώρες.  Οι Αρκιοί με το γραφικό λιμανάκι τους γιορτάζουν στις 23 Αυγούστου τα εννιάμερα της Παναγιάς με λαμπρούς πανηγυρισμούς, παραδοσιακά τραγούδια και χορό καθώς και τοπική κουζίνα.  Εκείνη τη μέρα όλες οι ταβέρνες ενώνουν τα τραπέζια τους και γιορτάζουν όλοι μαζί μέχρι πρωίας...

αρκιοι ιστορια | αξιοθεατα | μουσεια

Ιστορία

Το αρχαίο όνομα του νησιού είναι Ακρίτης και Ναρκοί. Οι Αρκοί σχηματίσθηκαν από τη βύθιση της Αιγηίδας κατά τη πλεκτόνιο περίοδο. Λόγω του άνυδρου και της μικρής έκτασης οι Αρκοί δεν απέκτησαν ποτέ συγκροτημένο οικισμό. Όπως και στα άλλα νησιά πρώτοι κάτοικοι ήταν οι Κάρες, μετά οι Δωριείς και τέλος οι Ίωνες της Μιλήτου που αξιοποίησαν τους Αρκιούς ως ενδιάμεσο σταθμό στο δίαυλο Σάμου-Κω. Ίδρυσαν μικρό οχυρό ώστε να μπορούν να ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος του περάσματος. Τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι το οχυρό ιδρύθηκε στα πρώτα Ελληνιστικά χρόνια πιθανότατα με δύο φάσεις κατασκευής. Η ΒΔ πλευρά του κάστρου (τουλάχιστον ο πύργος) χρονολογείται από τον 4ο αιώνα π.Χ.

Λέγεται ότι το κάστρο επί Ρωμαϊκών χρόνων, κατά την περίοδο που ο Ιούλιος Καίσαρ κρατούνταν όμηρος στο Φαρμακονήσι, καταστράφηκε από τον ίδιο μετά την απελευθέρωσή του. Από το οχυρό ή "Κάστρο της Αυγουστήνης" όπως έχει επικρατήσει να λέγεται πήρε και την ονομασία του το σημερινό λιμάνι των Αρκιών και ονομάζεται το λιμάνι της Αυγούστας.

Οι αρχαίες οχυρώσεις χρησιμοποιήθηκαν εκ νέου κατά τα πρωτοβυζαντινά χρόνια, αφού ενισχύθηκαν κατάλληλα. Στη θέση που είναι το οχυρό και στο ψηλότερο σημείο του πύργου πιθανότατα υπήρχε απευθείας οπτική επαφή με το Καστέλι, την ακρόπολη της Πάτμου. Όταν το 1087 ο Όσιος Χριστόδουλος γίνεται κάτοχος της Πάτμου, οι Αρκοί θα χρησιμοποιηθούν από τη Μονή σαν αγροκτήματα και βοσκοτόπια της.

Οι σημερινοί κάτοικοι ίσως είναι απόγονοι των καλλιεργητών και βοσκών της Μονής στην οποία ανήκει κατά ένα μεγάλο μέρος ακόμα η γη. 
Στο νησί βρέθηκαν 2 χάλκινα νομίσματα εκ των οποίων το ένα ρωμαΪκού τύπου ομονοίας (Αλικαρνασσού-Κω) όπου στη μία πλευρά του εικονίζονται οι Καρκάλας και Γιέτης. Στα Τηγανάκια, στη μικρή αμμουδερή παραλία νότια του νησιού και κυρίως στο ανατολικό της άκρο, υπάρχουν κεραμικά προϊστορικά της νεολιθικής περιόδου. Στην περιοχή Κουτσούρα στο ΒΑ σημείο του νησιού, οι ψαράδες αναφέρουν ότι μέσα στη θάλασσα υπάρχουν κτίσματα.

Αξιοθέατα

Ξεκινώντας από το λιμάνι με μόλις 15' περπάτημα βρίσκεστε στην κορυφή του λόφου με το εκκλησάκι της Παναγιάς της Παντάνασας, του πιο παλιού ναού του νησιού. Από εδώ θα απολαύσετε υπέροχη θέα στο πέλαγος και τα γύρω νησιά.  Εκεί βρισκόταν αρχαίος οικισμός των Αχαιών και αξίζει να θαυμάσετε τα ερείπια του Κάστρου των Αρκών, που χρονολογείται από τον 4ο αιώνα π.Χ. Ο Ιούλιος Καίσαρας, που φυλακίστηκε στο Φαρμακονήσι, κατέστρεψε αυτό το οχυρό αμέσως μετά την απελευθέρωσή του - με την καταβολή λύτρων - από τους πειρατές.

Εάν σας αρέσει η πεζοπορία, περπατώντας μία ώρα ακόμα, θα βρεθείτε στο πίσω μέρος του νησιού όπου υπάρχει σπήλαιο με σταλακτίτες και σταλαγμίτες, το οποίο παραμένει ανεξερεύνητο.

αρκιοι παραλιεσ

Τηγανάκια - Πρόκειται ουσιαστικά για την μοναδική παραλία του νησιού. Βρίσκεται σε έναν μικρό κόλπο και ένα μέρος της είναι αμμουδερό ενώ το άλλο με βότσαλο. Είναι ιδανική για κολύμπι. Είναι εύκολο να κολυμπήσει κανείς και να φτάσει στις γύρω βραχονησίδες αν και θα πρέπει να προσέξετε τα διερχόμενα σκάφη ειδιά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η παραλία βρίσκεται 45 περίπου λεπτά με τα πόδια από τον οικισμό του νησιού, και δεν υπάρχει μονοπάτι - μόνο 1 ταμπέλα που σας κατευθύνει. Για να φτάσετε στα Τηγανάκια, θα πάρετε τον δρόμο του οικισμού, θα προσπεράσετε κάποιους κολπίσκους στα δεξιά σας, και όταν φτάσετε στο τέλος του δρόμου θα προχωρήσετε όλο ευθεία μέχρι να δείτε την ταμπέλα. Ακολουθήστε τις οδηγίες της και προχωρήστε με κατεύθυνση το νησί που βλέπετε απέναντι. Θα φτάσετε στα Τηγανάκια! Αξίζει τον κόπο!

Άλλες παραλίες είναι η Πατελιά και το Αμπελάκι που βρίσκονται κοντά στον οικισμό, το Καψαλισμένο και το Λιμνάρι στο βόρειο τμήμα του νησιού.

χρησιμεσ πληροφοριεσ

Τηλέωνα

  • Λιμεναρχείο Πάτμου : +30 22470 31231
  • Λιμεναρχείο Λειψών : +30 22470 41333
  • Κοινότητα Αρκιών : +30 22470 41206
αρκιοι πωσ πανε

Στους Αρκιούς θα φτάσετε με καράβι μέσω κάποιου άλλου μεγαλύτερου νησιού.

Αεροπορικώς :  Οι Αρκοί δεν διαθέτουν αεροδρόμιο.  Μπορείτε να πετάξετε μέχρι τη Ρόδο, τη Κω ή τη Λέρο και από 'κει να πάρετε καράβι μέχρι τη Πάτμο ή τους Λειψούς.  Εναλλακτικά μπορείτε να πετάξετε μέχρι τη Σάμο και από εκεί να πάρετε το τοπικό πλοίο 'Νήσος Κάλυμνος' ως τους Αρκιούς.

Ακτοπλοϊκώς :  Το κοντινότερο νησί με απευθείας ακτοπλοική σύνδεση με Πειραιά είναι η Πάτμος ή οι Λειψοί.  Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια προς Πάτμο από Πειραιά (διάρκεια ταξιδιού περίπου 9 ώρες - Blue Star Ferries).  Οι Αρκοί συνδέονται με την Πάτμο σε καθημερινή βάση το καλοκαίρι με τουριστικά σκάφη (αναχώρηση σκαφών το πρωί στις 10.00). 

  • Το πλοιάριο 'Νήσος Κάλυμνος' αναχωρεί από Κάλυμνο προς Λέρο, Λειψούς, Πάτμο, Αρκιούς, Αγαθονήσι, Σάμο κάθε Κυριακή, Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή.  Η επιστροφή γίνεται αντίστροφα.
  • Υπάρχει δρομολόγιο από την Πάτμο προς τους Αρκιούς κάθε Τετάρτη και Κυριακή με αναχώρηση στις 10:00.

 

αρκιοι τοπικεσ μετακινησεισ

Θα μετακινηθείτε με τα πόδια ή δικό σς μηχανάκι (δεν υπάρχει δημοτικό λεωφορείο ούτε πρακτορείο ενοικιάσεων μηχανών)

Αρκιοι  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Yachting & Ιστιοπλοία

Το λιμάνι της Αυγούστας βρίσκεται στα ΝΔ του νησιού και είναι ένας στενός όρμος.  Υπάρχει ένας φάρος στην Β είσοδό του (Fl R 3s 3M).  Μόλις μπείτε σ'αυτό τον όρμο, θα είστε πολύ καλά προστατευμένοι από τους ανέμους.  Υπάρχει μικρή αποβάθρα με χώρο για 8/10 yacht.  To βάθος νερού κυμαίνεται από 2.5 μέτρα στο Δυτικό άκρο έως 3.5 μέτρα στο ανατολικό άκρο.  Η αποβάθρα δεν διαθέτει νερό ή ηλεκτρικό αλλά υπάρχουν ντους στον οικισμό (χρέωση 3 ευρώ). 

Το πλησίασμα είναι σχετικά εύκολο αλλά με δυνατό μελτέμι μπορεί να δημιουργηθούν πολύ δυνατά ρεύματα στο πέρασμα μεταξύ Αρκιών και Μαραθιού.  Επίσης καλό είναι επειδή η είσοδος του λιμανιού είναι μικρή να κατεβάσετε τα πανιά σας και να είστε έτοιμοι να αγκυροβολήσετε πριν μπείτε στο λιμάνι.

Τέλος, πέραν του λιμανιού υπάρχουν και πολλοί κολπίσκοι όπου μπορείτε να αγκυροβολήσετε.

Οικοτουρισμός

Σπήλαια : Εάν αγαπάτε τη πεζοπορία, στο Βόρειο τμήμα του νησιού και σε απόσταση περίπου μιάς ώρας θα βρείτε ένα πανέμορφο σπήλαιο με σταλακτίτες και σταλαγμίτες ακόμα ανεξερεύνητο... Εάν αποφασίσετε να το επισκεφθείτε, καλό θα ήταν να συνοδεύεστε από έναν ντόπιο.

ΑΡΚΙΟΙ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΕ ΚΟΝΤΙΝΑ ΝΗΣΙΑ

Οι Αρκιοί συνδυάζονται με διακοπές στους Λειψούς, την Πάτμο και τη Λέρο που είναι όλα κοντινά νησιά!

αρκιοι χαρτης